Onlangs had ik een afspraak bij een goede relatie. Ons gesprek zou gaan over herinvesteren in eigen hardware of overstappen naar werken in de cloud. Het gesprek begon echter compleet anders, omdat er zich net een ernstig probleem had voorgedaan. Vertrouwelijke gegevens van het bedrijf waren op internet beland. Het is inmiddels duidelijk hoe dat had kunnen gebeuren.

Een van hun medewerkers was bezig met een belangrijk project, waar veel druk op zat. Hij nam de bestanden waaraan werd gewerkt op een usb-stick mee naar huis, om daar ’s avonds verder aan te werken. Daar moest dus iets ernstig fout zijn gegaan. Of wij dat meteen wilden onderzoeken. De oorzaak konden we snel achterhalen. De pc was geïnfecteerd door diverse virussen. De computerspelletjes van zoonlief waren de boosdoener.

Of we konden adviseren hoe dit in de toekomst kon worden voorkomen, want dit soort problemen mochten absoluut niet meer voorkomen. We gaven drie opties:

Oplossing 1: Werken in de Cloud

Meer en meer kiezen organisaties en bedrijven voor werken in de Cloud. Deze manier van werken biedt niet alleen grote flexibiliteit, omdat vanaf elke plaats waar internet voorhanden is gewerkt kan worden. Maar bij het werken in de Cloud wordt ingelogd in een veilige omgeving. Bestanden zijn beschermd tegen indringers, virussen, calamiteiten en er is altijd een goede back-up.

Oplossing 2: Werken via Remote Desktop

Een alternatief voor werken in de Cloud is het werken via een VPN-verbinding waarmee wordt ingelogd op de computer op kantoor (remote desktop). Dit zorgt voor veilig thuiswerken, omdat er alleen sprake is van beeldoverdracht: op de computer waarop op dat moment wordt gewerkt is slechts het beeldscherm van de pc op kantoor zichtbaar; de bestanden blijven op deze pc of server. Voorwaarde bij Remote Desktop is – voor een prettige beeldoverdracht – een goede internetverbinding.

Oplossing 3: Werken op een computer met Bitlocker

Er zijn situaties waarbij het werken op computer met harde schijf op locatie de enige mogelijkheid is. Bijvoorbeeld omdat de gebruiker geen beschikking heeft over internet. Dan is het gebruik van een zogenaamde Bitlocker raadzaam. Hierdoor kan de harddisk slechts gebruik worden in combinatie met een usb-stick of na invoer van een unieke code. Voor wie deze zaken niet heeft is de harde schijf onleesbaar en daarmee beschermd tegen mogelijke gevolgschade.

Alles op een rij voor de klant

Ons advies aan de relatie was om samen alles nog eens goed op een rij te zetten. Te kijken naar de wensen; die van nu en die voor de toekomst. Wij brengen daarbij de kosten goed in beeld en adviseren over voor- en eventuele nadelen. Op voorhand gaven we nog twee tips: allereerst het opstellen van interne richtlijnen en procedures waarbij in elk geval de afspraak wordt gemaakt om een ‘klantbestanden’ nooit te vervoeren op een usb-stick.

De tweede tip is – voor klanten die niet in de Cloud werken – om een systeembeheerabonnement af te nemen. Daarbij is er de zekerheid dat alle noodzakelijke patches worden geïnstalleerd door de systeembeheerder. Hierdoor worden veel problemen voorkomen. Het zal niet verbazen dat we daarbij graag wijzen op Deltacom 100%, het abonnement waar we zelf ook voor de honderd procent achter staan.

Onze klant is overigens overgestapt naar het werken in de Cloud. Van een investering in nieuwe hardware werd afgezien. Het voordeel van veilig thuiswerken en de flexibiliteit die daarmee wordt geboden gaf naar zijn oordeel de beste toekomst en tevens een betere nachtrust.

Auteur blogartikel: Rutger de Nooij, Deltacom

"Als directeur van Deltacom adviseer ik bestaande en nieuwe klanten over de beste ICT-oplossingen voor hun organisatie. Deltacom is een kantoorautomatiseringsbedrijf dat bestaat uit een hecht team van professionals die allemaal werken vanuit dezelfde instelling: we staan voor volledige ontzorging van onze klanten. Daarbij gaan we een hechte samenwerking aan en werken we aan een langdurige relatie. Wanneer u onze klant bent, zijn uw ICT-problemen onze problemen. Die lossen we – Before You Know IT – voor u op. Snel, efficiënt, kostenbewust en vaak voor u er erg in hebt. Vanuit onze passie en deskundigheid regelen wij alles rond uw kantoorautomatisering. We komen daarbij met oplossingen die het beste bij u en uw organisatie passen. Dat doen we sinds 1998."

Rutger de Nooij, directeur
06 42 29 47 46,
rutger@deltacom.nl