U herkent het probleem vast: voor tal van online toepassingen is inloggen vereist. En dat betekent bij velen dat u óf veel verschillende wachtwoorden in gebruik heeft – met als gevolg mogelijke geheugenproblemen – óf dat u slechts gebruik maakt van één wachtwoord, waardoor u kwetsbaar bent. Vooral met het nieuwe werken en cloudoplossingen is het van hoogst belang dat uw organisatie en de vertrouwelijke informatie daarbinnen geen onnodig gevaar loopt.

Twee factor authenticatie biedt de oplossing

Twee Factor Authenticatie is een veilige methode om als gebruiker in te loggen. Er zijn namelijk altijd twee factoren vereist. De eerste factor bestaat uit iets dat de gebruiker weet: een gebruikersnaam en een bijhorend wachtwoord. De tweede factor bestaat uit een tool die de gebruiker heeft: een ‘token’ via een apparaatje, zoals bijvoorbeeld de scanner bij internetbankieren. Maar het kan bijvoorbeeld ook een code zijn die de gebruiker ontvangt via sms of App.

Gebruikersgemak

In toepassing is Twee Factor Authenticatie zowel veilig als comfortabel. Er zijn meerdere methoden om er voor te zorgen dat een gebruiker een benodigd token ontvangt. Naast fysiek apparaatjes zijn er diverse mogelijkheden via smartphone of smartwatch, maar ook via een sms-bericht of door te bellen.

Eenvoudig te implementeren

Implementatie van het inloggen via Twee Factor Authenticatie lijkt wellicht ingewikkeld, maar is in de praktijk niet moeilijk. Uw ICT partner moet dit eenvoudig voor uw organisatie kunnen realiseren.

Belangrijke tip: begin met uw beleid

Voordat deze manier van veilig inloggen wordt geïmplementeerd, is het van belang dat er op meerdere vlakken goed gekeken wordt naar de informatiebeveiliging binnen uw organisatie. Vandaar een belangrijke tip: start met het maken van goed beleid op dit terrein. Dit kan in een aantal wezenlijke stappen. Naast het creëren van draagvlak is het opstellen van een goede risico analyse belangrijk. Vervolgens het opstellen van een actieplan en het ook daadwerkelijk uitvoeren hiervan. En belangrijk ook: een continu bewustzijn is essentieel. Zo wordt beleid cultuur.

Twee Factor Authenticatie voor uw organisatie

“De implementatie van een Twee factor Authenticatie is voor een gedegen ICT-bedrijf niet ingewikkeld. De ontwikkeling van een goed en effectief beleid voor informatiebeveiliging is echter niet van vandaag op morgen gedaan. Het vergt inzicht en kost tijd en energie, maar is belangrijk. Deltacom kan u uitstekend helpen bij de ontwikkeling. We hebben geanticipeerd op de ontwikkelingen rond informatiebeveiliging en beschikken over zowel een ISO 27001 als een NEN 7510 certificering. Het is voor onze relaties van belang dat ze weten dat ze door Deltacom ook op dit terrein goed ondersteund worden.

Vanzelfsprekend adviseren wij iedere organisatie die zoekt naar een adequate informatiebeveiliging. Hebt u vragen op dit terrein, of wilt u ondersteuning bij passende (beveiligings)maatregelen? Neem dan gerust even contact met ons op”.

Auteur blogartikel: Rutger de Nooij, Deltacom

"Als directeur van Deltacom adviseer ik bestaande en nieuwe klanten over de beste ICT-oplossingen voor hun organisatie. Deltacom is een kantoorautomatiseringsbedrijf dat bestaat uit een hecht team van professionals die allemaal werken vanuit dezelfde instelling: we staan voor volledige ontzorging van onze klanten. Daarbij gaan we een hechte samenwerking aan en werken we aan een langdurige relatie. Wanneer u onze klant bent, zijn uw ICT-problemen onze problemen. Die lossen we – Before You Know IT – voor u op. Snel, efficiënt, kostenbewust en vaak voor u er erg in hebt. Vanuit onze passie en deskundigheid regelen wij alles rond uw kantoorautomatisering. We komen daarbij met oplossingen die het beste bij u en uw organisatie passen. Dat doen we sinds 1998."

Rutger de Nooij, directeur
06 42 29 47 46,
rutger@deltacom.nl