The Internet of Things – het internet der dingen – is een buzzterm die je in toenemende mate hoort vallen. Maar wat is Internet of Things nu eigenlijk? Is dit een zoveelste hype? Of een ontwikkeling die onze manier van leven revolutionair gaat veranderen? In dit blogartikel geven wij uitleg en duiding.

Internet of Things: wat is het?

Kortgezegd wordt met Internet of Things de koppeling van ‘slimme’ apparaten met het internet bedoeld. Doordat deze apparaten zijn uitgerust met specifieke technologie, worden ze semi-intelligent en kunnen ze zaken signaleren en via internet deze signalen doorgeven. Op termijn zullen ze zelfs zelfstandig kunnen acteren.

Slimme huizen

In woningen – smart homes – worden diverse ontwikkelingen al toegepast: zo zorgt domotica voor het automatisch of op afstand inschakelen van verlichting, verwarming en bijvoorbeeld de wasmachine. Eenvoudig kunt u met uw smartphone de thermostaat een paar graden warmer zetten, als u weet dat u over een uur thuis komt. En automatisch stuurt uw alarmsysteem beelden naar u door van de beveiligingscamera in uw achtertuin, als deze een beweging detecteert.

Een voorbeeld van een ontwikkeling die zich aankondigt is de koelkast die doorgeeft welke etenswaren en dranken dienen te worden aangevuld. Een volgende stap is dat deze boodschappen daarna automatisch worden besteld.

Slimme steden

Naast huizen worden ook steden slimmer gemaakt: smart cities. In de slimme stad worden systemen en apparaten via internet met elkaar verbonden, waardoor uitwisseling van informatie ervoor zorgt dat processen worden verbeterd of ondersteund. Zo kunnen defecten aan lantaarnpalen direct worden gemeld, kan stadsverlichting vraaggericht werken voor energiebesparing en kunnen stoplichten zich realtime aanpassen voor een betere verkeersdoorstroming bij ongelukken.

Oneindig veel meer toepassingen

Andere voorbeelden zijn zelfrijdende auto’s, bussen en zelfs vrachtwagens; een ontwikkeling die menigeen doet huiveren, maar waarvan initiatiefnemers stellig zijn dat het aantal ongelukken hierdoor zal minimaliseren. Of agrariërs die via hun smartphone hun gewassen monitoren en kledingproducenten die via een minichip de route van hun kleding volgen.

Toekomstperspectief

Internet of Things heeft de potentie om onze manier van leven te veranderen. Productieprocessen zullen verbeteren, problemen rondom energie en milieu krijgen oplossingen, criminaliteit kan beter worden bestreden en gezondheidszorg en onderwijs kunnen met Internet of Things ondersteund worden.

Kunstmatige intelligentie

Wie doordenkt komt al snel op meer toepassingen waarbij het Internet of Things een grote rol gaat spelen. Het blijft zeker niet bij eenvoudige zaken, de ontwikkelingen rond Artificial Intelligence – kunstmatige intelligentie – geven aan dat ook bij complexe processen veel mag worden verwacht.

Nadelen en risico’s

Gaan we louter en alleen profiteren van het Internet of Things? Dat zeker niet. Aan deze ontwikkeling zijn risico’s verbonden die we moeten onderkennen en waartegen we ons moeten beschermen. Een van de meest opvallende nadelen is het verlies aan privacy. Als vrijwel elk apparaat dat we gebruiken is verbonden met het internet, dan is privacy enorm lastig te bewaken. Alle data wordt verzameld in databases en blijft daarin ‘voor altijd’ staan.

We worden daarnaast – zowel in onze werk- als privéomgeving – wel erg gevoelig voor online inbraken en de potentiële gevolgen daarvan. Dat vraagt om extra bescherming waarbij ICT-deskundigen een helpende hand kunnen bieden.

Advies over slimme ICT oplossingen

Auteur blogartikel: Patrick Hendriks, Deltacom

"Als commercieel directeur van Deltacom ben ik dagelijks in de weer met het vertalen van uitdagingen van bestaande en nieuwe klanten naar werkbare en betaalbare oplossingen. Deltacom is een kantoorautomatiseringsbedrijf dat bestaat uit een hecht team van professionals die allemaal werken vanuit dezelfde instelling: we staan voor volledige ontzorging van onze klanten. Daarbij gaan we een hechte samenwerking aan en werken we aan een langdurige relatie.  Wanneer u onze klant bent, zijn uw ICT-problemen onze problemen. Die lossen we – Before You Know IT – voor u op. Snel, efficiënt, kostenbewust en vaak voor u er erg in hebt. Vanuit onze passie en deskundigheid regelen wij alles rond uw kantoorautomatisering. We komen daarbij met oplossingen die het beste bij u en uw organisatie passen. Dat doen we sinds 1998."

Patrick Hendriks, commercieel directeur
06 51 56 69 89, 
patrick@deltacom.nl