Graag heb ik het deze keer met jullie over open deuren. In eerste instantie figuurlijk gesproken: als ik u vertel dat een slecht wachtwoord een ware uitnodiging is voor hackers, dan hoort u waarschijnlijk niets nieuws. U bent ook niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle computergebruikers in ons land zich zorgen maakt over veilig gebruik van internet, met name als het gaat om toegang via wachtwoorden. En toch blijkt dat maar liefst twee op de vijf landgenoten vasthoudt aan het gebruik van slechts één tot vier wachtwoorden.

123456

70% van de internetgebruikers blijkt het ‘onmogelijk te vinden om voor elke online dienst een apart wachtwoord te bedenken of te gebruiken’. En dat terwijl er afgelopen jaar veelvuldig aandacht is geweest voor hackers die door grootschalige acties veel buit maakten. Wellicht kent u ook de beelden van evenementen over beveiliging van data waarin bezoekers werden verrast door beveiligingsexperts die live op het podium in mum van tijd hun wachtwoorden wisten te achterhalen. Op zich ook geen gigantische uitdaging, als u weet dat het meest gebruikte wachtwoord ‘123456’ is.

Wake-up call en bruikbare tips

Onlangs werd 24 november uitgeroepen tot ‘Nationale Check Je Wachtwoorden Dag’. Deze dag is bedoeld als een wake-up call voor ieder die nog te lichtzinnig denkt over de gevaren van verkeerd gebruik van wachtwoorden. Op de website wachtwoordbewust.nl wordt advies gegeven en vindt u diverse bruikbare tips. De belangrijkste vat ik graag voor u samen:

  1. Gebruik in een wachtwoord minimaal acht tekens
  2. Stel nooit (!) één enkel woord als uw wachtwoord in
  3. Gebruik minimaal één woord plus een cijfercombinatie die alleen u kent
  4. Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig te raden is
  5. Noteer uw wachtwoord niet op een post-it of kaartje dat u bij u draagt
  6. Wijzig uw wachtwoorden geregeld
  7. Voorkom makkelijk te raden beveiligingsvragen (bijvoorbeeld ‘hoe heet uw hond?’)
  8. Maak gebruik van wachtwoordhulp-software. Voorbeelden hiervan zijn 1password, Dashlaneen Lastpass
  9. Maak gebruik van twee factor authenticatie. Als iemand uw wachtwoord heeft ontfutselt kan deze persoon nog niet inloggen, omdat er nog een extra code (tweede factor) benodigd is.

En dan een laatste handige tip: gebruik als wachtwoord een zin die u makkelijk kunt onthouden met alleen kleine letters. Een wachtwoordzin van bijvoorbeeld twaalf tekens met enkel kleine letters is namelijk moeilijker te kraken dan bijvoorbeeld een wachtwoord dat bestaat uit acht karakters met leestekens en cijfers.

Advies voor een goede beveiliging van uw data

Auteur blogartikel: Rutger de Nooij, Deltacom

"Als directeur van Deltacom adviseer ik bestaande en nieuwe klanten over de beste ICT-oplossingen voor hun organisatie. Deltacom is een kantoorautomatiseringsbedrijf dat bestaat uit een hecht team van professionals die allemaal werken vanuit dezelfde instelling: we staan voor volledige ontzorging van onze klanten. Daarbij gaan we een hechte samenwerking aan en werken we aan een langdurige relatie. Wanneer u onze klant bent, zijn uw ICT-problemen onze problemen. Die lossen we – Before You Know IT – voor u op. Snel, efficiënt, kostenbewust en vaak voor u er erg in hebt. Vanuit onze passie en deskundigheid regelen wij alles rond uw kantoorautomatisering. We komen daarbij met oplossingen die het beste bij u en uw organisatie passen. Dat doen we sinds 1998."

Rutger de Nooij, directeur
06 42 29 47 46,
rutger@deltacom.nl