Het vooraanstaande onderzoeksbureau Gartner heeft onlangs een top 10 van ICT-Trends opgesteld. Trends waarvan ze verwachten dat ze in 2017 van grote invloed op de zakelijke wereld. In bepaalde takken zullen ze zelfs voor ontwrichting zorgen. Het kennis- en informatieplatform Werktrends berichtte hierover en benadrukte het belang ervan. Ook wij geven u graag een overzicht van de 10 ICT-Trends van 2017.

Trend #1: Artificial Intelligence en Advanced Machine Learning

Voor sommigen nu al een zorgenkind waarvoor wordt gewaarschuwd, voor anderen een technologische ontwikkeling die met grote belangstelling wordt gevolgd: Artificial Intelligence (AI) – Kunstmatige Intelligentie – aangevuld met Advanced Machine learning (AML). Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat computers de mogelijkheid krijgen om zaken te begrijpen, maar ook te leren en te voorspellen. Daarbij kunnen ze zich aan aanpassen en zelfs autonoom werken. Wetenschappers verwachten dat computers op den duur intelligenter worden dan mensen; tegenstanders waarschuwen hier angstvallig voor. De overtuiging is dat systemen tot wel 30% minder fouten zullen maken dan mensen. Er zijn overigens al diverse interessante toepassingen van AI en AML. Zo worden de systemen ingezet bij webshops om te analyseren welke methoden voor de beste verkoop zorgen. Ook de financiële wereld gebruikt AI en AML voor intensieve analyses. Andere toepassingen zijn zelfrijdende auto’s en slimme digitale assistenten.

Trend #2: Intelligente Apps

De komende tien jaar zullen vrijwel alle Apps een vorm van Kunstmatige Intelligentie krijgen. We zullen de hulp in kunnen roepen van een Virtuele Persoonlijke Assistent (VPA). Dat wordt handig, want die kan uw e-mails op prioriteit sorteren en speuren naar voor u belangrijke informatie. De VPA zal ook kunnen worden ingezet om verkoop positief te ondersteunen en zo te bevorderen. Maar ook extra service bieden en daarmee de klanttevredenheid verhogen.

Er zijn al bedrijven die hier bij hun sales en marketing gebruik van maken. Gartner verwacht dat binnen twee jaar een aanzienlijk deel van de 200 grootste bedrijven Intelligente Applicaties zullen gebruiken voor big data, analysetools en het verbeteren van beleving bij klanten.

Trend #3: Intelligente Apparatuur

De kunstmatige intelligentie zal naast in Apps meer en meer een toepassing krijgen in apparaten. Robots, drones en zelfrijdende auto’s zijn daarvan voorbeelden. Gartner verwacht dat de particuliere markt voor zelfrijdende auto’s ver ontwikkeld zal zijn. Anderen spreken van een periode van maximaal acht tot tien jaar. We kennen al apparatuur die reageert op stemcommando’s. Een verdere ontwikkeling daarbij is dat ook vragen worden beantwoord. Een ander voorbeeld is Farmbot: een open source bouwpakket dat het onderhoud van de moestuin geautomatiseerd verricht.

                                                                                                                                                                                                                                Trend #4: Digital Twins

Het testen van complexe prototypes, bijvoorbeeld van een straalmotor, is enorm kostbaar. Een oplossing hiervoor is het creëren van een Digital Twin. Met Digital Twins worden realistische virtuele tegenhangers van fysieke objecten bedoeld. De digital twin is feitelijk een kopie die alle eigenschappen van het origineel bevat. Hierdoor kunnen realistische simulaties plaatsvinden zonder dat er daadwerkelijk tijd en middelen moeten worden geïnvesteerd in de productie van het betreffende object. Gartner verwacht dat er over een drietal jaren veel gebruik zal worden gemaakt van Digital Twins. Voor complexe, maar ook eenvoudige objecten.

Trend #5: Blockchain technologie

Bij blockchain technologie wordt informatie massaal gecontroleerd en geverifieerd met behulp van een reusachtig groot netwerk van computers. Als voorbeeld wordt een financieel overzicht genoemd. Alle computers in een bepaald netwerk beschikken onafhankelijk over een kopie van dit overzicht. Op het moment dat er een transactie aan dit overzicht wordt toegevoegd controleren de computers of deze transactie klopt en ook wordt uitgevoerd. Dit gebeurt op basis van de gegevens waarover ze beschikken. Zo kan worden voorkomen dat informatie wordt gemanipuleerd. Bijvoorbeeld door een hacker. Deze zou namelijk een groot deel van de computers in het netwerk moeten hacken om de data te kunnen manipuleren. Omdat de controle op deze manier zeer betrouwbaar wordt, is blockchain veelbelovend voor met name de financiële sector. Als goed voorbeeld wordt Bitcoin genoemd.

Trend #6: Virtual en Augmented Reality

Bij Virtual Reality (VR) wordt een compleet nieuwe – digitale – omgeving gecreëerd, terwijl het bij Augmented Reality (AR) gaat om een toevoeging aan de bestaande omgeving. Toepassingen zijn het trainen van personeel in een levensecht lijkende situatie. Maar ook vergaderen in een virtuele omgeving is mogelijk. Deze technieken zijn voor relatief lage kosten al toegankelijk door smartphones te gebruiken met bijvoorbeeld Google Cardboard, een eenvoudige VR-bril. Maar er zijn ook geavanceerde alternatieven beschikbaar zoals Oculus Rift (VR) en Hololens (AR) van Microsoft.

                                                                                                                                                                                                                                Trend #7: Conversational Systems (spraaksystemen)

Bij Conversational Systems worden apparaten en machines aangepast aan de mens, in plaats van dat de mens zich aanpast om hiermee te kunnen communiceren. Voorbeelden hiervan zijn de muis en toetsenbord, die noodzakelijk zijn om te kunnen communiceren met een computer. Bij een Conversational System wordt het apparaat aangestuurd door de menselijke stem. Dit door het gebruik van sensoren en stemherkenning. Maar ook kunnen de apparaten de door mensen geschreven teksten analyseren en begrijpen. Nu al kan via Natural Language Processing een gesprek worden gevoerd met digitale assistenten zoals Siri en Cortona. Deze worden steeds slimmer en kunnen meer en meer inspelen op de context. Gespecialiseerde Virtual Personal Assistents komen steeds dichter in de buurt van de menselijke variant. Een goed voorbeeld hiervan is de IBM Watson.

Trend #8: Mesh App and Service Architecture (MASA)

MASA is een softwaresysteem dat het mogelijk maakt dat de verschillende genoemde trends ook daadwerkelijk met elkaar gaan functioneren. Zo kan via een spraaksysteem een kunstmatige intelligentie worden aangestuurd om een Digital Twin in Virtual Reality een test te laten uitvoeren. Deze software moet hierbij handig gebruik kunnen maken van de functionaliteit die andere gespecialiseerde applicaties bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Virtuele Persoonlijke Assistent waaraan gevraagd wordt of het gaat regenen. Deze maakt dan vervolgens gebruik van een gespecialiseerde app zoals buienradar. Zo ver is het echter nog niet. Om MASA te kunnen gebruiken dient het ontwerp van toekomstige software hierop te worden aangepast.

Trend #9: Digital Technology Platforms

Volgens Gartner gaat elke organisatie die zaken ontwikkelt voor digitale business in de nabije toekomst een mix van vijf zogeheten Digital Technology Platforms als bouwstenen gebruiken. Dat zijn (1) Information Systems, (2) Customer Experience, (3) Analytics en Intelligence, (4) The Internet of Things en (5) Business Ecosystems.

Een gebruiker van deze platforms kan de bijhorende diensten flexibel gebruiken voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld applicaties.

Trend #10: Adaptive Security Architecture

De toenemende complexiteit van bovengenoemde trends vraagt om toenemende behoefte aan goede beveiliging. Met name de beveiliging van de Internet of Things omgeving – waarin apparaten onderling interacteren – behoeft grote aandacht. Als potentiële bedreigingen steeds beter in staat zijn om adaptief te acteren, zal beveiliging hierin mee moeten bewegen. Hier komt Adaptive Security Architecture om de hoek kijken. Deze is in staat om automatisch kwaadwillende indringers te identificeren, bijvoorbeeld op basis van gebruikersgedrag en analyse. Om vervolgens passende maatregelen te nemen tegen potentiële bedreigingen.

Auteur blogartikel: Patrick Hendriks, Deltacom

"Als commercieel directeur van Deltacom ben ik dagelijks in de weer met het vertalen van uitdagingen van bestaande en nieuwe klanten naar werkbare en betaalbare oplossingen. Deltacom is een kantoorautomatiseringsbedrijf dat bestaat uit een hecht team van professionals die allemaal werken vanuit dezelfde instelling: we staan voor volledige ontzorging van onze klanten. Daarbij gaan we een hechte samenwerking aan en werken we aan een langdurige relatie.  Wanneer u onze klant bent, zijn uw ICT-problemen onze problemen. Die lossen we – Before You Know IT – voor u op. Snel, efficiënt, kostenbewust en vaak voor u er erg in hebt. Vanuit onze passie en deskundigheid regelen wij alles rond uw kantoorautomatisering. We komen daarbij met oplossingen die het beste bij u en uw organisatie passen. Dat doen we sinds 1998."

Patrick Hendriks, commercieel directeur
06 51 56 69 89, 
patrick@deltacom.nl