Onlangs waren we in Etten-Leur te gast op een event van Rabobank en Interpolis dat georganiseerd was rond het thema Cybercrime. Gastheer van de bijeenkomst was misdaadjournalist Peter R. de Vries, expert op het gebied van criminaliteit. Hij leidde de bijeenkomst in een bomvol Turfschip. En hoewel we als Deltacom dagelijks met dit onderwerp bezig zijn, staken we toch weer wat van de avond op. Wist u dat maar liefst één op de acht Nederlanders de dupe wordt van Cybercrime? En dat de schade jaarlijks al meer dan tien miljard (!) euro bedraagt, terwijl dit bedrag blijft toenemen?

Slimme trucjes die u misleiden
Tijdens het event werden tal van voorbeelden gegeven door zowel de diverse sprekers als door gedupeerden onder het publiek. Een groot aantal daarvan zijn inmiddels al gemeengoed geworden: phishing, virussen, malware, ransomware en spam. Het is verbazingwekkend hoe sommige gedupeerden zich hebben laten beetnemen, maar zeker ook dat er bijzonder slimme trucjes zijn om er voor te zorgen dat we er bijna allemaal intuinen, zeker op onachtzame momenten. Wie kent er niet iemand in zijn omgeving die via een boodschap op zijn computerscherm gesommeerd werd om losgeld te betalen omdat anders zijn systeem onbruikbaar zou worden?

Een aantal belangrijke tips tegen cybercriminaliteit:

  1. Besef dat u kwetsbaar bent. Vertrouw in principe niemand en tref voorzorgsmaatregelen. Zorg voor goede virusbescherming, maak gebruik van goede wachtwoorden en wissel hierin regelmatig.
  2. Zorg voor een goede beveiliging van pand en werkplek. Denk daarbij aan beveiliging van apparatuur, van uw telefoon, maar ook van bijvoorbeeld slimme netwerkprinters en apparaten die met het internet verbonden zijn.
  3. Zorg dat regels en afspraken goed op papier staan. Hiermee schept u niet alleen duidelijkheid voor uzelf en uw medewerkers, maar ook voor anderen die met uw organisatie te maken hebben.
  4. Zorg ervoor dat alle medewerkers weten wat ze wel en niet moeten doen. Geen wachtwoorden laten rondslingeren en of niet ondoordacht klikken op een link uit een e-mail. Extra attent zijn op zogenaamde mailberichten van uw bank of van partijen die u niet kent en die u wijzen op een factuur die nog betaald moet worden.
  5. Voer regelmatig de updates uit die u voor uw software krijgt. Hackers zijn dagelijks in de weer met handige tools die het internet afstruinen op zoek naar zwakke plekken bij aangesloten systemen.
  6. Probeer te weten te komen hoe uw leveranciers met uw klantgegevens omgaan. Maak zo nodig afspraken over uitwisseling en bescherming van gegevens.
  7. Realiseer u dat het menselijk element vaak de zwakste schakel is.

Advies voorkomen cybercrime

Deltacom is niet voor niets dagelijks bezig met beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit van informatie en data. We hebben geanticipeerd op de ontwikkelingen rond informatiebeveiliging en beschikken over zowel een ISO 27001 als een NEN 7510 certificering. Het is voor onze relaties van belang dat ze weten dat ze door Deltacom ook op dit terrein goed ondersteund worden. Vanzelfsprekend gaan we graag met u in gesprek over de beveiliging van uw ICT en adviseren u deskundig. Buiten kijf moet in ieder geval staan: Besteed aandacht aan de beveiliging van uw ICT. Want een van de belangrijke conclusies op het cybercrime event: de impact van cybercrime kan net zo groot zijn als die van een flinke brand.

Auteur blogartikel: Rutger de Nooij, Deltacom

"Als directeur van Deltacom adviseer ik bestaande en nieuwe klanten over de beste ICT-oplossingen voor hun organisatie. Deltacom is een kantoorautomatiseringsbedrijf dat bestaat uit een hecht team van professionals die allemaal werken vanuit dezelfde instelling: we staan voor volledige ontzorging van onze klanten. Daarbij gaan we een hechte samenwerking aan en werken we aan een langdurige relatie. Wanneer u onze klant bent, zijn uw ICT-problemen onze problemen. Die lossen we – Before You Know IT – voor u op. Snel, efficiënt, kostenbewust en vaak voor u er erg in hebt. Vanuit onze passie en deskundigheid regelen wij alles rond uw kantoorautomatisering. We komen daarbij met oplossingen die het beste bij u en uw organisatie passen. Dat doen we sinds 1998."

Rutger de Nooij, directeur
06 42 29 47 46,
rutger@deltacom.nl