Op 28 januari was het de Europese Dag van de Privacy. Een jaarlijks terugkerende dag waarin aandacht besteed wordt aan databeveiliging. Deze manier om speciale aandacht te vragen is geen overbodige. Vrijwel dagelijks worden we via de media geconfronteerd met berichten over inbraken op data. Ook in eigen praktijk is dat het geval. Zo ontvingen we deze week nog een alarmerend telefoontje van een klant. Ik ben gehackt! Hij had een sterk wachtwoord met volop tekens en cijfers dat wel. Maar noteerde het op een post-it op zijn computer…

“Ik ben gehackt!”

Onze klant was boos op de ongewenste indringer, maar vooral ook op zichzelf trouwens. “Hoe vaak ben ik niet gewaarschuwd: zorg voor een sterk, geheim wachtwoord. Wijzig dit elk kwartaal. Zorg ervoor dat je computer op auto-lock staat. Dan denk ik ja, ja, je hebt helemaal gelijk. En dan doe ik zoiets stoms. Gewoon omdat ik mijn ingewikkelde wachtwoord niet kan onthouden en geen zin heb om dat telkens op te zoeken.”

Aan ons de vraag om te adviseren voor een veilige maar ook bruikbare oplossing. Het moest nu maar eens en voor altijd goed geregeld zijn.

Oplossing: twee factor authenticatie

Ons antwoord is “Twee Factor Authenticatie”. Klinkt moeilijk, maar is niet ingewikkeld en zorgt voor veilig inloggen. Het is een methode waarbij een wachtwoord gebruikt wordt in combinatie met een tweede factor: een zogenaamd ‘token’. Deze kan je verkrijgen via een fysiek apparaatje. Denk bijvoorbeeld aan de scanner die in combinatie met jouw bankpas en wachtwoord toegang geeft tot jouw bankrekening. De token kun je ook verkrijgen via een app op je smartphone, via een sms-bericht of door te bellen. Onze klant koos ervoor om de token te ontvangen via een app op zijn telefoon. Dat vond hijzelf het meest handig, omdat hij die altijd bij de hand heeft.

Eenvoudige implementatie en niet duur

De implementatie van een Twee Factor Authenticatie is voor een gedegen ICT-bedrijf niet ingewikkeld en de bijkomende kosten zijn niet hoog. De ontwikkeling van een goed en effectief beleid voor informatiebeveiliging heeft meer voeten in de aarde. Het vergt inzicht en betekent vooral ook een investering in tijd en energie. De put wordt echter wel definitief gedempt. Een adequate beveiliging van uw data is in deze tijd noodzakelijk. Dat blijkt telkens weer.

 

Auteur blogartikel: Rutger de Nooij, Deltacom

"Als directeur van Deltacom adviseer ik bestaande en nieuwe klanten over de beste ICT-oplossingen voor hun organisatie. Deltacom is een kantoorautomatiseringsbedrijf dat bestaat uit een hecht team van professionals die allemaal werken vanuit dezelfde instelling: we staan voor volledige ontzorging van onze klanten. Daarbij gaan we een hechte samenwerking aan en werken we aan een langdurige relatie. Wanneer u onze klant bent, zijn uw ICT-problemen onze problemen. Die lossen we – Before You Know IT – voor u op. Snel, efficiënt, kostenbewust en vaak voor u er erg in hebt. Vanuit onze passie en deskundigheid regelen wij alles rond uw kantoorautomatisering. We komen daarbij met oplossingen die het beste bij u en uw organisatie passen. Dat doen we sinds 1998."

Rutger de Nooij, directeur
06 42 29 47 46,
rutger@deltacom.nl