De media berichten regelmatig alarmerend over problemen rond informatiebeveiliging. En dat heeft een reden: cybercriminaliteit groeit de laatste jaren exponentieel. Maar ook de nieuwe regelgeving rond datalekken die per 1 januari dit jaar is ingegaan, heeft het onderwerp informatiebeveiliging op de voorgrond gezet bij bedrijven en organisaties. Met name binnen de zorgsector en ook bij banken en verzekeringsmaatschappijen staat dit onderwerp hoog op de agenda.

De afgelopen maanden ontvingen wij veel vragen van klanten en relaties. Rode draad daarbij was de vraag wat te doen om de beveiliging van informatie binnen de organisatie te verbeteren.

Met vijf effectieve tips helpen wij u graag op weg.

Tip 1: Implementeer gedegen antivirus software

Cybercriminelen zijn op zoek naar organisaties waar zij onder meer persoonsgegevens kunnen achterhalen. In eerste instantie wordt door hen gezocht naar het ‘low-hanging fruit’: organisaties die hun basisbeveiliging niet goed op orde hebben. Installeer daarom goede antivirus software met frequente updates, zodat u beschermt bent en blijft tegen de laatste virussen, spyware, wormen, trojans en phising websites.

Tip 2: Gebruik two-factor authentication bij inloggen

Two-factor authentication is een veilige methode om in te loggen als gebruiker. Er is namelijk een tweede factor voor authenticatie vereist. De eerste factor bestaat uit iets wat de gebruiker weet: een gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede factor hierbij is een tool die de gebruiker heeft: een ‘token’ via een apparaatje, bijvoorbeeld de scanner bij het internetbankieren. Maar bijvoorbeeld ook een code die de gebruiker ontvangt via een sms-bericht.

Tip 3: Zorg voor bewustwording bij uw teamleden

Door een duidelijk beleid te ontwikkelen voor informatiebeveiliging en dit regelmatig te communiceren ontstaat bewustwording bij iedereen binnen uw organisatie. Dat is belangrijk: ieder teamlid moet weten wat zijn of haar verantwoordelijkheden op dit gebied zijn en er naar handelen. Alle do’s en don’ts maar zeker ook de mogelijke consequenties. Informatiebeveiliging moet een wezenlijk onderdeel worden van de organisatiecultuur.

Tip 4: Zorg voor goede back-up

Betrouwbare back-up is essentieel. Niet alleen omdat het verlies aan gegevens vaak enorme gevolgen heeft. Maar ook omdat binnen de nieuwe regelgeving het verlies van persoonsgegevens zonder de aanwezigheid van een goede back-up als een datalek wordt aangemerkt. Zorg er daarom voor dat de back-up op een andere locatie dan die van uw huidige systeem wordt bewaard.

Tip 5: Werk met gecertificeerde partners

In geval dat uw data – bijvoorbeeld uw back-up – worden opgeslagen bij partners (zoals uw ICT partner) is het belangrijk dat deze beschikken over adequate informatiebeveiliging. De certificeringen ISO 27001 en NEN 7510 waarborgen dit. Werk daarom dus met partners die beschikken over deze certificeringen.

Advies informatiebeveiliging voor uw organisatie
“Met het volgen van bovenstaande tips neemt u belangrijke stappen in het realiseren van een adequate informatiebeveiliging binnen uw organisatie. Gelukkig zien steeds meer professionele organisaties het belang hiervan.

Mocht u vragen hebben of begeleiding wensen op dit gebied, neemt u dan gerust contact met ons op. Deltacom helpt u graag.”

Auteur blogartikel: Rutger de Nooij, Deltacom

"Als directeur van Deltacom adviseer ik bestaande en nieuwe klanten over de beste ICT-oplossingen voor hun organisatie. Deltacom is een kantoorautomatiseringsbedrijf dat bestaat uit een hecht team van professionals die allemaal werken vanuit dezelfde instelling: we staan voor volledige ontzorging van onze klanten. Daarbij gaan we een hechte samenwerking aan en werken we aan een langdurige relatie. Wanneer u onze klant bent, zijn uw ICT-problemen onze problemen. Die lossen we – Before You Know IT – voor u op. Snel, efficiënt, kostenbewust en vaak voor u er erg in hebt. Vanuit onze passie en deskundigheid regelen wij alles rond uw kantoorautomatisering. We komen daarbij met oplossingen die het beste bij u en uw organisatie passen. Dat doen we sinds 1998."

Rutger de Nooij, directeur
06 42 29 47 46,
rutger@deltacom.nl